diumenge, 1 de maig del 2011

Viatjant en transport públic

No és un simple tòpic que els trens a Suïssa són puntuals, és del tot cert i en alguns casos la diferència respecte l’hora prevista no arriba ni als 5 segons. Diuen també que d’entre tots els rellotges del país, els que es troben a les estacions són els més exactes, per tant es tracta d’un bon punt de referència si es vol sincronitzar un rellotge de polsera quan s’arriba. El sistema de transport públic en general aquí és molt bo, les freqüències són adequades a les necessitats i els transbordaments entre els diferents mitjans ben coordinats. L’altre dia, per exemple, vaig anar a Zurich en tren i des de que vaig arribar a l’estació de destí fins que va sortir el bus, que també havia d’agafar, van passar 2 minuts. A la tornada, des de l’arribada del bus fins a la sortida del tren 4 minuts. Això vol dir que un trajecte que en cotxe hagués durat 25 minuts sense cap embús, en transport públic fent transbordament el vaig fer en 33, realment això fa que tenir cotxe no sigui del tot indispensable. Fins ara aquesta sincronia en transports m’ha passat les dos vegades que l’he agafat, ja veurem si es tracta d’una casualitat o si realment és cert per a tots els casos.
Per poder viatjar s’ha de tenir un bitllet vàlid i aquest es pot comprar tant a les taquilles (o als conductors en el cas de busos i tramvies) com a les màquines expenedores que hi ha al voltant de les estacions o parades. S’ha de tenir en compte, però, que hi ha estacions en les que comprar-lo a taquilla implica pagar un o dos Francs més pel servei, simplement és bo saber-ho per si us hi trobeu. Les màquines expenedores estan en diferents idiomes i són bastant intuïtives. Entreguen canvi, però només fins a una certa quantitat i això és molt important perquè si no ho saps pots acabar perdent uns quants Francs; lo bo és que sempre saps quina és aquesta quantitat. Per exemple, si vols fer un trajecte que costa  14CHF i vols pagar amb un bitllet de 50CHF… si la màquina et diu que el màxim canvi que et donarà és de 12CHF, no esperis més que això si introdueixes el bitllet de 50CHF i per tant, si els meus càlculs no fallen, estaries perdent 24CHF! que per a que els tingui la màquina, millor te’ls quedes tu. Lo més aconsellable en aquests casos és sempre pagar amb targeta de crèdit, així segur que pagues lo que toca. Si en bus o tramvia compreu el bitllet al conductor, heu de pujar per la part del davant. Si veieu que la gent puja per les portes del darrera i no paga, no us espanteu simplement és que tenen un abonament mensual o anual. Evidentment podeu fer el mateix si no penseu pagar però hi ha controls regulars i si us enxampen us cau una multa que heu de pagar a l’instant i sino, cap al “cuartelillo” se t’emporten, o sigue que aconsello pagar religiosament.
Els trens que he vist fins ara són com els de Catalunya, alguns de dos pisos, alguns de normals però a priori sense cap diferència notable dels que coneixem. La gran diferència que sobta tant pronte hi entres és el soroll, o més ben dit, la manca de soroll. Els suïssos són molt respectuosos amb el seu entorn i això inclou els companys de trajecte d’un transport públic. No es pot cantar ni tocar instruments, i en general la gent parla poc o amb una veu més aviat fluixa. Avui mateix, he agafat un bus i en una parada han pujat dos joves tipics “killos” escoltant Hip Hop a tot drap amb l’altaveu del seu mòbil. Només entrar al bus l’han apagat i no l’han tornat a engegar fins que no han tornat a baixar. Evidentment no vull dir que fins i tot els “killos” siguin educats i respectuosos, sino que sembla que la política de sancions que s’aplica per respectar els altres demostra ser bastant efectiva.
Els suïssos porten el tema del silenci en el transport públic (i fora també, ja ho veurem en un altre post) fins i tot a l’extrem i és que en els trens de gran recorregut hi ha la possibilitat de viatjar en un vagó silenciós on l’única condició és que estiguis en silenci. Sent així, en aquest vagó no es pot parlar més que xiuxiuejant, s’ha de tenir el mòbil en silenci i no es pot escoltar música ni tant sols amb auriculars si aquesta música pot ser sentida pel company del costat. Pot semblar excèntric, però segur que si tens ganes de dormir o has d’estudiar per a algun examen pot ser una bona opció.